Het hedendaagse Amerikaanse Miniatuurpaard is een product van bijna 40 jaar selectieve fokkerij. Dit unieke ras toont een wel-geproportioneerde, elegante miniatuuruitvoering van een groot paard. Daarom kent het Amerikaanse Miniatuurpaard veel verschillende types, variërend van bijvoorbeeld Arabisch of Quarter Horse tot trekpaard. Binnen het ras zijn alle mogelijke kleuren en aftekeningen vertegenwoordigd, hetgeen voor fokkers een extra uitdaging betekent en liefhebbers alle keuzes laat.

Een Amerikaans Miniatuurpaard mag niet groter zijn dan 34 inches (86 cm) bij de AMHA, gemeten op het laatste maanhaar. De veulentjes zijn extra aandoenlijk door hun geringe hoogte, die varieert van zo´n 16 tot 21 inches (40 tot 53 cm) bij de geboorte.

De populariteit van dit bijzondere paardenras is in zeer korte tijd enorm gegroeid en kent wereldwijd vele liefhebbers. De aanschaf van een Miniatuurpaard van goede kwaliteit en afstamming is niet goedkoop, maar wel een goede investering.

Er is veel vraag naar goede Miniatuurveulens, en de onderhoudskosten van een Miniatuurpaard zijn ongeveer een-tiende van die van een groot paard. Ze hebben weliswaar dezelfde behoeften qua voeding, huisvesting en verzorging, maar het verschil in lichaamsgrootte maakt een aanzienlijk onderscheid.

Het deelnemen aan exterieurkeuringen met Miniatuurpaarden is erg populair, maar ook de verschillende sportdisciplines bieden legio mogelijkheden, zoals aangespannen rijden, hindernisspringen aan de hand, obstacle-parcoursen met aparte rubrieken voor jong en oud en variërend in moeilijkheidsgraad, voorbrengcompetities en gekostumeerd showen.

Door hun vriendelijke, aanhankelijke karakter en kleine maat zijn Miniatuurpaarden uitstekende gezelschapsdieren. Deze kleine paarden kunnen door mensen van alle leeftijden worden verzorgd.

Kleine kinderen die onder de indruk zijn van het formaat van standaard paarden, omarmen en knuffelen spontaan een miniatuurveulen. Door het op de juiste manier leren zorgen voor een Miniatuurpaard leren kinderen discipline, verantwoordelijkheid en respect. Het werken met Miniatuurpaarden geeft zelfvertrouwen, en in de wedstrijdring kunnen ze kennismaken met competitie en sportiviteit.

Voor paardenliefhebbers die gehandicapt zijn, voor ouderen of voor wie grote paarden anderszins fysiek moeilijk te hanteren zijn, zijn Miniatuurpaarden uitstekend geschikt – ze kunnen door hen zelf worden voorgebracht in de showring, worden aangespannen, of als kameraad het leven verrijken. Het leergierige Amerikaanse Miniatuurpaard wordt zelfs opgeleid en gebruikt als therapiepaard en als blindengeleidepaard, wat vanwege hun langere levensverwachting en brede blikveld (350°) voor mensen met een hondenallergie of een speciale liefde voor paarden een uitkomst blijkt.