Algemeen

Hier kunt u basis informatie vinden over alle rubrieken die u op show tegen komt en alle bijbehorend papierwerk. Deze pagina is samengesteld aan de hand van het 2013 AMHA Rulebook in samenwerking met een aantal ervaren trainers. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u graag naar het huidige AMHA Rulebook.

Handige linken voor al het papierwerk

Rubrieken

Klik op een rubriek voor meer informatie

Elke senior hengst moet in het bezit zijn van dit rapport.

Enkel de versie van het AMHA is geldig, dus niet van een ander stamboek. Het formulier moet geheel ingevuld zijn en voorzien zijn van een stempel van de dierenarts of een licentie nummer van de dierenarts.

Zonder dit formulier mag een senior hengst niet starten op een AMHA approved show.

AOTE staat voor Amateur Owned, Trained, and Exhibited.

Een AOTE paard mag alleen verzorgd, getraind en geshowd worden door de AOTE of een niet profesioneel familielid.
Wilt u in 2014 een paard uit brengen in een AOTE Class dan dient u vanaf 1 januari dat jaar alle AOTE regels te volgen, anders mag pas het seizoen daarop gestart worden in de AOTE.
Het paard moet dus ook voor 1 januari van dat jaar op naam/lease staan van de AOTE.

Iemand die een profesionele trainer in de familie heeft of op dezelfde stal staat als een trainer mag niet in AOTE starten.

Alles wat bij de verzorging komt kijken moet door de AOTE zelf gedaan worden. Uitzonderingen hierop zijn de hoefsmid, dierenarts en tandarts.

Alle trainingen inclusief sweaten en wrappen moet door de AOTE zelf gedaan worden.

Is het paard in co-eigenschap met een niet familielid dan mag het niet familielid zolang het paard AOTE geshows wordt niet door de andere persoon getraind, verzorgd of geshowd worden.

Als een AOTE meerdere paarden in een Champion Class heeft mag een andere persoon met een Amateur status het paard uitbrengen in deze Champion Class.

Een AOTE paard mag door iedereen worden vastgehouden, geaaid met blote hand en in een noodgeval mag uiteraard iedereen het paard hulp bieden.

Een AOTE paard mag door iemand anders vervoerd worden en onderweg voorzien worden van water en voer.

Bij de verkoop of bij het niet meer AOTE showen van een paard dient dit officieel bij het AMHA gemeld te worden via het daarvoor bestemde formulier.

Voor alle AOTE regels verwijzen wij u graag naar het AMHA Rulebook.

Tot en met een leeftijd van 18 jaar mag je deelnemen aan een Youth Class.

De Youth is ingedeeld in verschillende leeftijd niveaus. Het gaat om de daadwerkelijke leeftijd op 1 januari. Dus wordt je op 3 maart 15 jaar, dan was je op 1 januari dus nog 14 jaar en ben je voor het AMHA dat hele kalenderjaar dus nog 14 jaar.

Om te starten in een Youth Class is een Youth Card van het AMHA.
Deze kunt u kopen via het AMHA of op de show zelf. Deze kaart koopt u eenmalig en blijft geldig tot en met een leeftijd van 18 jaar.

Als u mee wilt doen aan een Amateur Class dan dient u met een aantal dingen rekening te houden.

U mag mee doen aan een Amateur Class als u volwassen bent. Bent u op 1 januari nog 18 jaar dan dient u dat gehele jaar nog in de Youth te starten.

Het paard waarmee u in de Amateur wilt starten moet op uw naam te staan. U kunt ook een paard leasen, hiervoor dient u wel het leasecontract van het AMHA te tonen.

Verder heeft u nog een Amateur Card nodig van het AMHA. Hierop staan uw gegevens en in welk Amateur level u zit in de halter en in de performance. Deze kaart kunt u aanvragen bij het AMHA of op de show zelf. Deze kaart is steeds t/m 31 december van dat kalenderjaar geldig en moet dus elk jaar opnieuw aangevraagd worden.

Voor alle Amateur regels verwijzen wij u graag naar het AMHA Rulebook.

Elk AMHA geregistreerd paard heeft ook daadwerkelijk een papier van het AMHA.
Hierop staan alle gegevens van het paard zoals: naam, AMHA nummer, kleur, fokker, afstamming, ect.
Op de achterkant van het papier wordt allerlei informatie verwerkt zoals bijvoorbeeld overschrijving naar een nieuwe eigenaar.
Dit AMHA papier (of een kleuren kopie van voor en achterkant) dient u altijd mee te nemen naar show en bij uw inschrijving voegt u een kopie van zowel de voor als achterkant van het papier toe.

Er zijn twee soorten papieren: Temporary Certificate of Registration en Certificate of Registration

Zoals de naam al doet vermoeden is het Temporary Certificate of Registration een tijdelijk papier. Op dit papier staat ook een verloop datum. U kunt nog meedoen aan een show tot 6 maanden nadat deze datum verlopen is, daarna kunt u niet meer deelnemen aan een AMHA approved show met dit papier. Dit tijdelijke papier is geldig tot het paardje 3 jaar wordt, dan dient u het papier op te sturen en om te laten zetten in een Certificate of Registration. Wordt dit niet gedaan dan wordt het papier Revoked oftewel het papier wordt terug getrokken en is dus niet meer geldig. U kunt dit papier alsnog om laten zetten naar een definitief papier maar u betaald dan wel een boete.

Een Certificate of Registration is een definitief papier, deze hoeft u niet meer te laten omzetten tenzij het paardje van eigenaar veranderd of bijvoorbeeld een hengst die geruind wordt.

De halter rubriek zie je het meest. Deze is opgedeeld tussen ruinen, merries en hengsten, vervolgens op leeftijd en daarnaast nog op stokmaat.

De paarden worden beoordeeld op conformatie, kwaliteit, uitstraling, gangen en type, in zowel stap als draf. Rechts is het patroon te zien welke gebruikt wordt in alle halter rubrieken.

Bij het opstellen hoort het paard mooi vierkant te staan met zijn benen recht onder zijn lichaam. Overstrekken levert minpunten op. Hieronder hoe het wel en niet moet. U mag met uw handen de voeten van het paard goed zetten om het paard vierkant te laten staan. De voor voeten moeten netjes in lijn met elkaar staan, achter wordt het geaccepteerd als ze iets uit lijn van elkaar zijn.

 

 

De paarden worden normaal gesproken geheel geschoren maar het is toegestaan om een ongeschoren paard voor te brengen.
Hengsten en merries moeten ook hun tanden laten zien in de halter rubriek. Een over of onderbeet van meer dan een halve tandbreedte is niet toegestaan.
Voer is in deze rubrieken toegestaan om te helpen bij het mooi showen van hoofd en hals.
Voor het paard is een showhalster gebruikelijk in deze rubrieken.
De handler dient netjes gekleed te zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan een pak of een pantalon met een nette blouse met lange mouwen. Heeft u lang haar let er dan op dat uw haar niet over uw rugnummer valt door het bijvoorbeeld op te steken.

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het in deze rubriek om het mooiste bonte of gevlekte paard.
De paarden stappen gezamelijk in een volte om de jury heen, wisselen van hand en stappen nog een paar rondjes.
Tijdens dit rond stappen wordt 80% van de plaatsing bepaald, puur op de kleur van het paard. Gekeken wordt naar een mooie, glanzende, gezonde kleur en symetrie van de vlekken.
Hierna worden de paarden opgesteld en wordt de laatste 20% van de plaatsing bepaald aan de hand van de conformatie van het paard.
Kleding van de handler dient net als in de halter klasse netjes te zijn, denk hierbij aan een pak of een pantalon met een nette blouse met lange mouwen. Heeft u lang haar let dan op dat uw haar niet voor uw rugnummer hangt door het bijvoorbeeld op te steken.

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het in deze rubriek om het mooiste effen gekleurde paard.

De paarden stappen gezamelijk in een volte om de jury heen, wisselen van hand en stappen nog een paar rondjes.
Tijdens dit rond stappen wordt 80% van de plaatsing bepaald, puur op de kleur van het paard. Gekeken wordt naar een mooie, glanzende, gezonde egale kleur.

Hierna worden de paarden opgesteld en wordt de laatste 20% van de plaatsing bepaald aan de hand van de confomatie van het paard.

Kleding van de handler dient net als in de halter klasse netjes te zijn, denk hierbij aan een pak of een pantalon met een nette blouse met lange mouwen. Heeft u lang haar let dan op dat uw haar niet voor uw rugnummer hangt door het bijvoorbeeld op te steken.

Om te beginnen kiest u thuis een muziekje uit die past bij de gangen van uw paard, deze neemt u mee en wordt op de show dan gedraaid als u de ring in gaat.

U mag alleen de ring in of samen met een helper. De helper is er enkel om te helpen aanjagen en mag het paard absoluut niet aanraken. Zowel uzelf als de helper dienen netjes gekleed in de ring te verschijnen, denk daarbij aan een pak of een pantalon en een nette blouse met lange mouwen. Als u lang heeft denk er dan om dat uw haar niet voor uw rugnummer hangt door het bijvoorbeeld op te steken.

U gaat naar het midden van de ring en doet daar als u het startsein krijgt het halter van het paard af, op hetzelfde moment wordt de muziek gestart. De muziek zal 1,5 minuut blijven lopen.

De bedoeling is dat u uw paard laat draven en galopperen en een keer van hand laat veranderen en ook op de andere hand laat draven en galopperen. De jury ziet graag een paardje wat er een show van maakt en ruime, soepele gangen toont. Probeer zoveel mogelijk de hele ring te gebruiken. Zwepen en rammelbakjes zijn toegestaan maar het paard mag absoluut niet aangeraakt worden met hulpmiddelen of handen.

Na de 1,5 minuut stopt de muziek, u heeft dan nog 1,5 minuut de tijd om uw paard te vangen. Ook hierbij mag de helper het paard absoluut niet aanraken en ook voer of snoepjes mogen niet gebruikt in de ring tijdens deze rubriek! Als u uw paard gevangen heeft mag u de ring verlaten.

Deze rubriek wordt beoordeeld op:
Stijl en gratie
Animatie en uitstraling
Gangen
Passendheid van de muziek
Vangen

Diskwalificatie volgt:
Als het paard tijdens de muziek wordt aangeraakt in de ring, na de muziek mag enkel de handler het paard vangen en dus aanraken.
Als het paard gevoerd wordt
Als het paard niet binnen 1,5 minuut gevangen wordt
Als iemand buiten de ring het paard aanraakt

Deelnemende paarden moeten minimaal 1 jaar oud zijn.

Halter Obstacle is zoals de naam het al zegt een parcours met allerlei ‘hindernissen’ die met het paard aan de hand wordt afgelegd.

Het parcours bestaat altijd uit minimaal 5 en maximaal 8 obstacles. Minimaal 2 uur voordat de rubriek begint wordt het parcours dat die show gebruikt wordt opgehangen zodat deze te bekijken is. Voordat de rubriek begint loopt de jury samen met de parcours ontwerper en alle deelnemers het parcours door en wordt er een korte uitleg gegeven bij alle obstacles.

Het parcours kan bijvoorbeeld bestaan uit:
Achterwaarts door of uit een obstacle.
Lopen door water of over een zeil.
Een actie ondernemen zoals bijvoorbeeld een jas aantrekken, een deken opendoen, ect.
Door een smalle doorgang lopen.
Iets oppakken en verplaatsen zoals bijvoorbeeld een emmer, een vlag, een paraplu, ect.
Over een brug lopen.
Een patroon lopen bijvoorbeeld om pionnen heen of tussen balken door.
Ground Tie. Het paard moet dan op een aangewezen plek stil blijven staan en de handler moet dan om het paard heen lopen terwijl het paard los staat.
Zijwaarts langs een balk.
Over een wipwap heen lopen.
Hindernis springen.

Probeer niet langer dan 60 seconde met een obstacle bezig te zijn. Lukt een obstacle niet, ga dan gewoon verder naar de volgende nadat u het even geprobeerd heeft. Als u onnodig veel tijd bij een obstacle blijft krijgt u daar strafpunten voor. Tussen de obstacles mag er gestapt of gedraagd worden. Galopperen is niet toegestaan. De onstacles moeten in stap of draf uitgevoerd worden, afhankelijk van het parcours.

Er mag geen voer in de ring gebruikt worden/aanwezig zijn.
Handler dient netjes gekleed te zijn, denk daarbij aan een pak of een pantalon met een blouse met lange mouwen. Heeft u lang haar, denk er dan aan dat uw haar niet voor uw rugnummer hangt door het bijvoorbeeld op te steken. U mag een hengstenketting gebruiken mits deze niet over de neus of door de mond gedragen wordt. Manen en staart invlechten is optioneel. Gebruik niet uw handen om uw paard bijvoorbeeld zijwaarts of achterwaarts te duwen, aanraken van het paard mag niet.

De rubriek wordt beoordeeld op de algehele uitvoering, samenwerking, werkwilligheid van het paard en uiteraard hoe de obstacles worden genomen.

Diskwalificatie volgt:
Bij het nemen van een obstacle vanaf de verkeerde kant.
Een obstacle overslaan, tenzij de jury u dat zegt.
Het parcours in een verkeerde volgorde afleggen.
Bij het zijwaarts het paard verkeerdom hebben staan.
Het gebruik van voer.
Bij het niet door de finish gaan.

Deelnemende paarden moeten minimaal 2 jaar oud zijn.

Showmanship is een unieke rubriek die erg leuk is maar ook erg moeilijk.

Deelnemers moeten handschoenen, een hoed, pantalon en blouse of jasje dragen met lange mouwen. Ook bij erg warm weer als er vrijstelling is voor lange mouwen op de show moeten met de Showmanship alsnog lange mouwen gedragen worden. Het haar moet opgestoken worden zonder loshangende plukjes, een haarnetje mag natuurlijk ook. Het niet dragen van een hoed of ander verplicht kledingstuk resulteerd in diskwalificatie.

Het paard moet schoon zijn, bij voorkeur helemaal geschoren. Als het paard niet helemaal geschoren is moeten in ieder geval de oren uitgeschoren zijn, lange haren van de kaaklijn weg en aan de benen alle lange haren weg. Manen en staart moeten los en mooi klitvrij. Het paard moet een net, mooi halter dragen (geen showhalster) en er mag een hengstenketting gebruikt worden mits deze niet over de neus of door de mond gedragen wordt anders volgt diskwalificatie. De conformatie van het paard wordt niet beoordeeld.

De volgende punten zijn te verdienen:
10 punten voor het uiterlijk van de handler
40 punten voor het uiterlijk van het paard
50 punten voor het uitvoeren van het patroon

Zoals hieronder te zien is zijn er 9 mogelijk patronen die gevraagd kunnen worden op show. Het is dus verstandig om alle patronen te oefenen. Minimaal 2 uur voor de rubriek wordt het patroon die gevraagd wordt opgehangen zodat hij uitgebreid bekeken kan worden. Op de patronen staan dan ook vermeld welke stukken in stap en draf moeten worden uitgevoerd en hoeveel graden de draaien zijn in het patroon. Patroon 1 is het makkelijkste en patroon 9 is het moeilijkste.

     

 

   

Het stoppen/opstellen voor de jury gebeurd ook volgens een vast patroon waarbij er voor het paard overgestapt wordt al naar gelang waar de jury op dat moment staat.

Tijdens de hele rubriek staat u altijd aan de linkerkant van het paard (m.u.v. het overstappen tijdens het opstellen) en alle draaien die u maakt gaan altijd rechtsom. Alles in deze rubriek draait om uitstraling, stap daarom vol zelfvertrouwen de ring in. Tijdens het achterwaarts gaan, draaien of zijwaarts mag u het paard niet aanraken met uw handen.

Tijdens het opstellen hoort uw paard vierkant te staan maar u mag dus niet met uw handen aan uw paard zitten. Bij het draaien is het de bedoeling dat uw paard rechtsom draait waarbij het rechter achterbeen niet van zijn plaats komt. Oudere showmanship paarden (de zogenaamde old leftys) mogen nog om het linker achterbeen naar rechts draaien.

Er mag geen voer gebruikt worden tijdens deze rubriek.

Dit is een beknopte informatie omdat er zo veel details zijn. Het is dus zeker aan te raden als de showmanship u ligt om een keer een clinic te volgen of bij iemand op bezoek te gaan die u verder kan helpen.

Hunter is een springparcours op stijl wat afgelegd wat met een paard aan de hand.

Minimaal 2 uur voordat de rubriek begint wordt het parcours dat die show gebruikt wordt opgehangen zodat deze te bekijken is. Voordat de rubriek begint loopt de jury samen met de parcours ontwerper en alle deelnemers het parcours door.

De hindernissen in een hunter parcours zijn minimaal 45 cm en maximaal 61 cm hoog. Er zijn minimaal 4 hindernissen aanwezig en er worden tussen de 6 en 8 sprongen gemaakt in een hunter rubriek. De handler zelf mag niet meespringen over de hindernissen. De hindernissen lijken op natuurlijke hindernissen. Zo zult u veel planten zien onder en naast de hindernissen, een zeil over een hindernis heen, enz.

Het parcours mag afgelegd worden in draf of galop maar dezelfde gang en hetzelfde tempo moet gedurende het hele parcours worden aangehouden zonder overgangen. Stormen op de hindernissen zorgt dus voor minpunten. Het paard wordt beoordeeld op zijn springstijl en gelijkmatigheid in gangen.
Het paard draagt een net halster (geen showhalster) en er mag gebruik gemaakt worden van een hengstenketting mits deze niet over de neus of door de mond gedragen wordt. Het invlechten van de manen en staart zijn optioneel. De handler dient netjes gekleed te gaan, denk daarbij aan een pak of een pantalon en een blouse met lange mouwen. Als u lang haar heeft let er dan op dat het niet voor uw rugnummer hangt door het bijvoorbeeld op te steken.
Het gebruik van voer is verboden bij deze rubriek.

U ontvangt minpunten voor:
Vallende balk
Aanraken van een balk
Wijgering
Bokken of trappen
Schrikachtig gedrag
Wegdrukken van de staart

Diskwalificatie volgt bij:
3 weigeringen
Over de start/finish lijn gaan tijdens je parcours
Je eigen pad kruisen
Val van een paard of handler
Springen van een hindernis door een handler
Vasthouden/bij je hebben van een zweep
Kreupel paard
Niet over de start/finish lijn gaan

Deelnemende paarden moeten minimaal 3 jaar zijn.

The jumper class is a preset course of jumps with exhibitor leading the horse at hand through the course.

The obstacle course will be posted at the Show Office not less than two hours prior to the class. Before the class starts the judges, the track degisner and all participants will walk the course.

In the first round the jumps are between 45 cm and 81 cm high. There are at least 4 obstacles and you have to make 6 or 8 jumps. After the first round, all faultless horses go through to the second round where the obstacles will be raised. The obstacles are each round raised 15 cm or more. In the event of a tie as the maximum height of the obstacles is reached the horses we re-jump the last course until there is no tie anymore.

The course may be done in walk, trot and canter. Horses may ware a tidy clean halter(not a showhalter) and leadline. A stud chain may be used, provided it is not worn over the nose or through the mouth. Braiding of mane and tail is optional. The handler should be properly dressed, think of a suit or slacks and a blouse with long sleeves. If you have long hair make sure that it is not covering you number on your back. Protective boots and bell boots are allowed on the front legs.
Baiting of horses to encourage an animal to perform any of the jumps is not allowed.

Scoring:
Knockdowns: four faults
Refusals: Each refusal is three faults
Circling after crossing starting line: three faults

Causes for elimination:
3 Refusals
Crossing start/finish line when in the course
Fall of horse or exhibitor
An unsound horse
Crossing your own path
Carrying of whip
Failure to pass through the start and/or finish cones and/or knocking such cones over.

Participating horses must be at least 3 years old.

De costume rubriek draait volledig om originaliteit.

Welke combinatie is het meest origineel en het mooiste uitgevoerd.

Zowel de paarden als de handler gaan verkleed. Te paard, er naast of een paardje voor de kar. Zolang het veilig gebeurd kunt u het zo gek niet bedenken.

75% van de beoordeling draait om originaliteit en 25% om presentatie.

Conformatie van het paard staat er volledige buiten.

Een country paard wordt gereden met constant mond contact. Het hoofd van het paard wordt met enige oprichting gedragen. Vloeiende gangen met lichte knieactie. Overgangen zijn vloeiend en het paard toont werkwillig en heeft een stille mond. Het paard is constant in alle gangen en toont duidelijk onderscheid in verschillende tempo’s.

Gangen die gevraagd worden zijn de walk, pleasure trot, working trot en een stukje achterwaarts.

Country Pleasure driving wordt gereden met een twee-wieler met een bakje voor de voeten en spaakwielen.

Een paard wat in de Country Pleasure wordt uitgebracht kan niet op dezelfde show ook in de Single of de Classic Pleasure worden utigebracht.

Er mogen geen beenbeschermers of oordoppen gebruikt worden bij de paarden.
Er moet altijd een zweep op de kar of in de hand aanwezig zijn, voor enkelspan moet deze tot de schouder komen. Geen zweep of een afwijkende lengte kan resulteren in diskwalificatie.

Heren kunnen een hoed, jasje, overhemd, stropdas en pantalon dragen. Dames een jurk/mantelpakje/lange rok met een blouse of jasje. Een hoed is voor dames optioneel. Handschoenen zijn voor zowel dames als heren optioneel. In plaats van een hoed mag ook altijd gekozen worden voor een cap.
Het startnummer wordt op de rug van de driver gedragen of op de achterkant van de kar.

Tijdens het opstellen mag elke aanspanning een header in de ring hebben. Een header moet minstens 13 jaar oud zijn. Ook de header dient netjes gekleed te gaan in bijvoorbeeld een pak of een pantalon en nette blouse met lange mouwen. Een header mag zich tijdens rubriek niet met de aanspanning bemoeien en moet op tenminste 2 passen afstand van de aanspanning blijven tenzij het noodzakelijk is dat de header de driver assisteerd met het onder controle houden van het paard.

Het is verplicht om met oogkleppen en een side- of overcheck te mennen.
Er mag tegen het paard gepraat worden maar op een rustige zachte toon, er mag nooit geschreeuwd of gefloten worden. Hoe minder er gepraat wordt in de ring hoe beter.
Er mag gebruik gemaakt worden van een martingaal tenzij er gereden wordt met een bit met hefboomwerking, dan is het gebruik van een martingaal verboden.
Er mag een bit met hefboomwerking gebruikt worden maar er zijn dan wel voorwaarden aan hoe de leidsels bevestigd mogen worden. Zie de plaatjes hieronder wat wel geaccepteerd wordt en wat niet.

 Deelnemende paarden moeten minimaal 3 jaar oud zijn.

Een classic paard wordt gereden met licht maar constant mond contact. Het hoofd van het paard wordt laag gedragen, het oog niet boven de schoft. Vloeiende, vlakke gangen met weinig knieactie. Overgangen zijn vloeiend en het paard toont werkwillig en heeft een stille mond. Het paard is constant in alle gangen en toont duidelijk onderscheid in verschillende tempo’s.

Gangen die gevraagd worden zijn de walk, pleasure trot, working trot en een stukje achterwaarts.

Classic Pleasure driving wordt gereden met een twee-wieler met een bakje voor de voeten en spaakwielen.

Een paard wat in de Classic Pleasure wordt uitgebracht kan niet op dezelfde show ook in de Single of de Country Pleasure worden utigebracht.

Er mogen geen beenbeschermers of oordoppen gebruikt worden bij de paarden.
Er moet altijd een zweep op de kar of in de hand aanwezig zijn, voor enkelspan moet deze tot de schouder komen. Geen zweep of een afwijkende lengte kan resulteren in diskwalificatie.

Heren kunnen een hoed, jasje, overhemd, stropdas en pantalon dragen. Dames een jurk/mantelpakje/lange rok met een blouse of jasje. Een hoed is voor dames optioneel. Handschoenen zijn voor zowel dames als heren optioneel. In plaats van een hoed mag ook altijd gekozen worden voor een cap.
Het startnummer wordt op de rug van de driver gedragen of op de achterkant van de kar.

Tijdens het opstellen mag elke aanspanning een header in de ring hebben. Een header moet minstens 13 jaar oud zijn. Ook de header dient netjes gekleed te gaan in bijvoorbeeld een pak of een pantalon en nette blouse met lange mouwen. Een header mag zich tijdens rubriek niet met de aanspanning bemoeien en moet op tenminste 2 passen afstand van de aanspanning blijven tenzij het noodzakelijk is dat de header de driver assisteerd met het onder controle houden van het paard.

Het is verplicht om met oogkleppen en een side- of overcheck te mennen.
Er mag tegen het paard gepraat worden maar op een rustige zachte toon, er mag nooit geschreeuwd of gefloten worden. Hoe minder er gepraat wordt in de ring hoe beter.
Er mag gebruik gemaakt worden van een martingaal tenzij er gereden wordt met een bit met hefboomwerking, dan is het gebruik van een martingaal verboden.
Er mag een bit met hefboomwerking gebruikt worden maar er zijn dan wel voorwaarden aan hoe de leidsels bevestigd mogen worden. Zie de plaatjes hieronder wat wel geaccepteerd wordt en wat niet.

 

Deelnemende paarden moeten minimaal 3 jaar oud zijn.

Een single paard wordt gereden met constant mond contact. Het hoofd van het paard wordt opgericht gedragen. Vloeiende gangen met veel knieactie. Overgangen zijn vloeiend en het paard toont werkwillig en heeft een stille mond. Het paard is constant in alle gangen en toont duidelijk onderscheid in verschillende tempo’s.

Gangen die gevraagd worden zijn de walk, pleasure trot, working trot en een stukje achterwaarts.

Single Pleasure driving wordt gereden met een twee-wieler met een bakje voor de voeten en spaakwielen.

Een paard wat in de Single Pleasure wordt uitgebracht kan niet op dezelfde show ook in de Classic of de Country Pleasure worden utigebracht.

Er mogen geen beenbeschermers of oordoppen gebruikt worden bij de paarden.
Er moet altijd een zweep op de kar of in de hand aanwezig zijn, voor enkelspan moet deze tot de schouder komen. Geen zweep of een afwijkende lengte kan resulteren in diskwalificatie.

Heren kunnen een hoed, jasje, overhemd, stropdas en pantalon dragen. Dames een jurk/mantelpakje/lange rok met een blouse of jasje. Een hoed is voor dames optioneel. Handschoenen zijn voor zowel dames als heren optioneel. In plaats van een hoed mag ook altijd gekozen worden voor een cap.
Het startnummer wordt op de rug van de driver gedragen of op de achterkant van de kar.

Tijdens het opstellen mag elke aanspanning een header in de ring hebben. Een header moet minstens 13 jaar oud zijn. Ook de header dient netjes gekleed te gaan in bijvoorbeeld een pak of een pantalon en nette blouse met lange mouwen. Een header mag zich tijdens rubriek niet met de aanspanning bemoeien en moet op tenminste 2 passen afstand van de aanspanning blijven tenzij het noodzakelijk is dat de header de driver assisteerd met het onder controle houden van het paard.

Het is verplicht om met oogkleppen en een side- of overcheck te mennen.
Er mag tegen het paard gepraat worden maar op een rustige zachte toon, er mag nooit geschreeuwd of gefloten worden. Hoe minder er gepraat wordt in de ring hoe beter.
Er mag gebruik gemaakt worden van een martingaal tenzij er gereden wordt met een bit met hefboomwerking, dan is het gebruik van een martingaal verboden.
Er mag een bit met hefboomwerking gebruikt worden maar er zijn dan wel voorwaarden aan hoe de leidsels bevestigd mogen worden. Zie de plaatjes hieronder wat wel geaccepteerd wordt en wat niet.

 

Deelnemende paarden moeten minimaal 3 jaar oud zijn.

Obstacle Driving is zoals de naam het al zegt een parcours met allerlei ‘hindernissen’ die met een aangespannen paard wordt afgelegd.

Minimaal 2 uur voordat de rubriek begint wordt het parcours dat die show gebruikt wordt opgehangen zodat deze te bekijken is. Voordat de rubriek begint loopt de jury samen met de parcours ontwerper en alle deelnemers het parcours door. Het parcours bestaat altijd uit minimaal 5 en maximaal 8 obstacles.

Probeer niet langer dan 60 seconde met een obstacle bezig te zijn. Lukt een obstacle niet, ga dan gewoon verder naar de volgende nadat u het even geprobeerd heeft. Als u onnodig veel tijd bij een obstacle blijft krijgt u daar strafpunten voor. Tussen de obstacles mag er gestapt of gedraagd worden. Galopperen is niet toegestaan. De obstacles moeten in stap of draf uitgevoerd worden, afhankelijk van het parcours.

Het parcours kan bijvoorbeeld bestaan uit:
Achterwaarts door of uit een obstacle.
Rijden door water of over een zeil.
Door een smalle doorgang rijden.
Over een brug rijden.
Een patroon rijden bijvoorbeeld om pionnen heen of tussen balken door.

Er mogen geen beenbeschermers of oordoppen gebruikt worden bij de paarden. Ook het gebruikt van voer in deze rubriek is verboden.
Er moet altijd een zweep op de kar of in de hand aanwezig zijn, voor enkelspan moet deze tot de schouder komen. Geen zweep of een afwijkende lengte kan resulteren in diskwalificatie.

Heren kunnen een hoed, jasje, overhemd, stropdas en pantalon dragen. Dames een jurk/mantelpakje/lange rok met een blouse of jasje. Een hoed is voor dames optioneel. Handschoenen zijn voor zowel dames als heren optioneel. In plaats van een hoed mag ook altijd gekozen worden voor een cap.
Het startnummer wordt op de rug van de driver gedragen of op de achterkant van de kar.

Tijdens het opstellen mag elke aanspanning een header in de ring hebben. Een header moet minstens 13 jaar oud zijn. Ook de header dient netjes gekleed te gaan in bijvoorbeeld een pak of een pantalon en nette blouse met lange mouwen. Een header mag zich tijdens rubriek niet met de aanspanning bemoeien en moet op tenminste 2 passen afstand van de aanspanning blijven tenzij het noodzakelijk is dat de header de driver assisteerd met het onder controle houden van het paard.

De rubriek wordt beoordeeld op de algehele uitvoering, samenwerking, werkwilligheid van het paard en uiteraard hoe de obstacles worden genomen.

Diskwalificatie volgt:
Bij het nemen van een obstacle vanaf de verkeerde kant.
Een obstacle overslaan, tenzij de jury u dat zegt.
Het parcours in een verkeerde volgorde afleggen.
Het gebruik van voer.
Bij het niet door de finish gaan.

Het is verplicht om met oogkleppen en een side- of overcheck te mennen.
Er mag tegen het paard gepraat worden maar op een rustige zachte toon, er mag nooit geschreeuwd of gefloten worden. Hoe minder er gepraat wordt in de ring hoe beter.
Er mag gebruik gemaakt worden van een martingaal tenzij er gereden wordt met een bit met hefboomwerking, dan is het gebruik van een martingaal verboden.
Er mag een bit met hefboomwerking gebruikt worden maar er zijn dan wel voorwaarden aan hoe de leidsels bevestigd mogen worden. Zie de plaatjes hieronder wat wel geaccepteerd wordt en wat niet.

 

Deelnemende paarden moeten minimaal 3 jaar oud zijn.

Roadster deelnemers komen de ring in tegen de klok in terwijl ze in een jog trot rijden.
Naast de jog trot moet er ook road gait en drive-on trot worden laten zien. Roadster paarden moeten veel uitstraling hebben en uitbundige, uitgestrekte gangen. Welke gang een roadster paard ook laat zien, het paard moet altijd gelijkmatig en vloeiend bewegen.

Roadster wordt beoordeeld op performance, snelheid, kwaliteit en manieren.

Roadster wordt gereden met een twee-wieler zonder bakje met voetsteunen. Het tuig moet passen bij de kar.

Er mogen geen beenbeschermers behalve springschoenen zonder gewicht en er mogen geen oordoppen gebruikt worden bij de paarden. Het is toegestaan om de voorpluk en het eerste stuk van de manen in te vlechten.
Er moet altijd een zweep op de kar of in de hand aanwezig zijn, voor enkelspan moet deze tot de schouder komen. Geen zweep of een afwijkende lengte kan resulteren in diskwalificatie.

Deelnemers moeten kleurrijk gekleed zijn, denk daarbij aan de kleding die een jockey in de rensport draagt. Er mag uiteraard ook gekozen worden om een veiligheidscap te dragen.
Het startnummer wordt op de rug van de driver gedragen of op de achterkant van de kar.

Tijdens het opstellen mag elke aanspanning een header in de ring hebben. Een header moet minstens 13 jaar oud zijn. Ook de header dient netjes gekleed te gaan in bijvoorbeeld een pak of een pantalon en nette blouse met lange mouwen. Een header mag zich tijdens rubriek niet met de aanspanning bemoeien en moet op tenminste 2 passen afstand van de aanspanning blijven tenzij het noodzakelijk is dat de header de driver assisteerd met het onder controle houden van het paard.

Het is verplicht om met oogkleppen en een side- of overcheck te mennen.
Er mag tegen het paard gepraat worden maar op een rustige zachte toon, er mag nooit geschreeuwd of gefloten worden. Hoe minder er gepraat wordt in de ring hoe beter.
Er mag gebruik gemaakt worden van een martingaal tenzij er gereden wordt met een bit met hefboomwerking, dan is het gebruik van een martingaal verboden.
Er mag een bit met hefboomwerking gebruikt worden maar er zijn dan wel voorwaarden aan hoe de leidsels bevestigd mogen worden. Zie de plaatjes hieronder wat wel geaccepteerd wordt en wat niet.

 

Deelnemende paarden moeten minimaal 3 jaar oud zijn.

Reinmanship wordt gereden met een twee-wieler met een bakje voor de voeten.

Tijdens de reinmanship worden verschillende gangen gevraagd, een slangenvolte en van hand veranderen. Alles draait om zo net mogelijk met zo klein mogelijke commando’s te mennen.

De beoordeling is als volgt:
75% hoe netjes wordt er gereden, controle over het paard, houding van de menner, algehele indruk van de combinatie.
25% hoe netjes en schoon zien kar en tuig eruit.

Een reinmanship paard moet dus op kleine commando’s netjes en snel reageren en mooi constant zijn in zijn bewegingen.

Er mogen geen beenbeschermers of oordoppen gebruikt worden bij de paarden.
Er moet altijd een zweep in de hand aanwezig zijn, voor enkelspan moet deze tot de schouder komen. Geen zweep of een afwijkende lengte kan resulteren in diskwalificatie.

Heren kunnen een jasje, overhemd, stropdas en pantalon dragen. Dames een jurk/mantelpakje/lange rok met een blouse of jasje. Handschoenen zijn voor zowel dames als heren verplicht evenals een hoed. In plaats van een hoed mag ook altijd gekozen worden voor een cap.
Het startnummer wordt op de rug van de driver gedragen of op de achterkant van de kar.

Tijdens het opstellen mag elke aanspanning een header in de ring hebben. Een header moet minstens 13 jaar oud zijn. Ook de header dient netjes gekleed te gaan in bijvoorbeeld een pak of een pantalon en nette blouse met lange mouwen. Een header mag zich tijdens rubriek niet met de aanspanning bemoeien en moet op tenminste 2 passen afstand van de aanspanning blijven tenzij het noodzakelijk is dat de header de driver assisteerd met het onder controle houden van het paard.

Het is verplicht om met oogkleppen en een side- of overcheck te mennen.
Er mag tegen het paard gepraat worden maar op een rustige zachte toon, er mag nooit geschreeuwd of gefloten worden. Hoe minder er gepraat wordt in de ring hoe beter.
Er mag gebruik gemaakt worden van een martingaal tenzij er gereden wordt met een bit met hefboomwerking, dan is het gebruik van een martingaal verboden.
Er mag een bit met hefboomwerking gebruikt worden maar er zijn dan wel voorwaarden aan hoe de leidsels bevestigd mogen worden. Zie de plaatjes hieronder wat wel geaccepteerd wordt en wat niet.

 

Deelnemende paarden moeten minimaal 3 jaar oud zijn.

Aan deze rubriek mogen alle meerspannen meedoen (tenzij de rubriek specifiek is uitgeschreven voor bepaalde meerspannen): tandem, tweespan, klavertje drie, vierspan, randem, zesspan, ect.

Er wordt soms ook onderscheid gemaakt tussen Light Harness (met een borsttuig) en Draft Harness (met een gareel).

De kar moet passend zijn voor de combinatie.
Dus tandem of randem kan prima gereden worden met een twee-wieler met een bakje voor de voeten, terwijl de andere meerspannen met een vier-wieler gereden moeten worden.

De bedoeling van deze rubriek is dat een span als een geheel showt en dus goed samenwerkt.

Er mogen geen beenbeschermers of oordoppen gebruikt worden bij de paarden.
Er moet altijd een zweep op de kar of in de hand aanwezig zijn, voor enkelspan moet deze tot de schouder komen. Geen zweep of een afwijkende lengte kan resulteren in diskwalificatie.

Heren kunnen een hoed, jasje, overhemd, stropdas en pantalon dragen. Dames een jurk/mantelpakje/lange rok met een blouse of jasje. Een hoed is voor dames optioneel. Handschoenen zijn voor zowel dames als heren optioneel. In plaats van een hoed mag ook altijd gekozen worden voor een cap.
Het startnummer wordt op de rug van de driver gedragen of op de achterkant van de kar.

Tijdens het opstellen mag elke aanspanning een header in de ring hebben. Een header moet minstens 13 jaar oud zijn. Ook de header dient netjes gekleed te gaan in bijvoorbeeld een pak of een pantalon en nette blouse met lange mouwen. Een header mag zich tijdens rubriek niet met de aanspanning bemoeien en moet op tenminste 2 passen afstand van de aanspanning blijven tenzij het noodzakelijk is dat de header de driver assisteerd met het onder controle houden van het paard.

Het is verplicht om met oogkleppen en een side- of overcheck te mennen.
Er mag tegen het paard gepraat worden maar op een rustige zachte toon, er mag nooit geschreeuwd of gefloten worden. Hoe minder er gepraat wordt in de ring hoe beter.
Er mag gebruik gemaakt worden van een martingaal tenzij er gereden wordt met een bit met hefboomwerking, dan is het gebruik van een martingaal verboden.
Er mag een bit met hefboomwerking gebruikt worden maar er zijn dan wel voorwaarden aan hoe de leidsels bevestigd mogen worden. Zie de plaatjes hieronder wat wel geaccepteerd wordt en wat niet.

 

Deelnemende paarden moeten minimaal 3 jaar oud zijn.

Aan deze rubriek mogen alle soorten aanspanningen meedoen, dus ook meerspannen.

Alles in deze rubriek draait om elegantie.

De winnaar van deze rubriek zal dan ook in de ogen van de jury met zijn/haar aanspanning het elegantste geheel vormen.
De jury kijkt naar de kar, het tuig, de menner, het paard maar vooral ook naar de algehele indruk van de aanspanning.

Er mogen geen beenbeschermers of oordoppen gebruikt worden bij de paarden.
Er moet altijd een zweep op de kar of in de hand aanwezig zijn, voor enkelspan moet deze tot de schouder komen. Geen zweep of een afwijkende lengte kan resulteren in diskwalificatie.

Heren kunnen een hoed, jasje, overhemd, stropdas en pantalon dragen. Dames een jurk/mantelpakje/lange rok met een blouse of jasje. Een hoed is voor dames optioneel. Handschoenen zijn voor zowel dames als heren optioneel. In plaats van een hoed mag ook altijd gekozen worden voor een cap.
Het startnummer wordt op de rug van de driver gedragen of op de achterkant van de kar.

Tijdens het opstellen mag elke aanspanning een header in de ring hebben. Een header moet minstens 13 jaar oud zijn. Ook de header dient netjes gekleed te gaan in bijvoorbeeld een pak of een pantalon en nette blouse met lange mouwen. Een header mag zich tijdens rubriek niet met de aanspanning bemoeien en moet op tenminste 2 passen afstand van de aanspanning blijven tenzij het noodzakelijk is dat de header de driver assisteerd met het onder controle houden van het paard.

Het is verplicht om met oogkleppen en een side- of overcheck te mennen.
Er mag tegen het paard gepraat worden maar op een rustige zachte toon, er mag nooit geschreeuwd of gefloten worden. Hoe minder er gepraat wordt in de ring hoe beter.
Er mag gebruik gemaakt worden van een martingaal tenzij er gereden wordt met een bit met hefboomwerking, dan is het gebruik van een martingaal verboden.
Er mag een bit met hefboomwerking gebruikt worden maar er zijn dan wel voorwaarden aan hoe de leidsels bevestigd mogen worden. Zie de plaatjes hieronder wat wel geaccepteerd wordt en wat niet.

 

Deelnemende paarden moeten minimaal 3 jaar oud zijn.